Підвищена чутливість шкіри: як позбавитись дискомфорту? | Derma Series - Статті

Підвищена чутливість шкіри: як позбавитись дискомфорту? | Derma Series - Статті

Повышенная чувствительность кожи: как избавиться от дискомфорта?
24 квітня 2023

Підвищена чутливість шкіри: як позбавитись дискомфорту?

Кожен косметолог та дерматолог у своїй практиці неодноразово стикається з пацієнтами з підвищеною реактивністю, чутливістю шкіри.


Що таке чутливість шкіри?

Поняття «чутлива шкіра» («sensitive skin») було введено А.Клігманом та П.Фрошем ще у 1977 р. Однак довгий час точної загальноприйнятої думки щодо визначення цього терміну не існувало. На Міжнародному форумі з вивчення свербіжу (IFSI) у 2017 р. група європейських експертів дійшла консенсусу та сформулювала наступне визначення:

Чутлива шкіра – це синдром, що визначається появою неприємних відчуттів (поколювання, печіння, болі, свербіжу) у відповідь на подразники, які в нормі не повинні викликати подібних відчуттів. Ці неприємні відчуття не можна пояснити ураженнями, пов’язаними з будь-яким захворюванням шкіри. Шкіра може виглядати нормальною або супроводжуватись еритемою. Чутлива шкіра може бути на всіх ділянках тіла, особливо на обличчі».
На практиці, під час діагностики та лікування замість терміна «чутлива шкіра» прийнято говорити про «синдром чутливої шкіри» (СЧШ, або SSS - the sensitive skin syndrome).

Патофізіологія гіперчутливості шкіри все ще є предметом дискусій науковців, дослідження тривають. Є аргументи на користь невропатичної болі / свербіжу як фактора чутливої шкіри, тобто чутливість шкіри може бути пов’язана з нейронними механізмами.


Систематичне вивчення ймовірних причин підвищеної чутливості шкіри показало зниження щільності інтраепідермальних нервових волокон внаслідок зміни цих нервових закінчень. Також із цим явищем можуть бути пов’язані аномальні скорочення м’язів, обумовлені зниженням синтезу АТФ, а також більш низьким рН шкіри і дефіцитом адипонектину.


Типи чутливості шкіри

Різноманітність класифікацій типів чутливої шкіри також відображує відсутність єдиної позиції у дерматологів по даному питанню:


Таким чином, підтипи чутливої шкіри можна виділяти на підставі провокуючих чинників, за наявністю дерматологічних захворювань, з урахуванням збереження бар'єрної функції шкіри, відповідно до ступеня реакції шкіри на подразники тощо. 


Які фактори та тригери впливають на формування чутливості шкіри?

Підвищена реактивність шкіри далеко не завжди є ознакою алергії. У кожному конкретному випадку клінічна картина складається з багатьох симптомів, які проявляються в різній мірі та різному поєднанні. Це суб’єктивні ознаки (відчуття стягнутості, свербіж, гарячі припливи і печіння, поколювання, дискомфорт) та об’єктивні прояви (почервоніння, набрякліть, лущення, висипання, локальне підвищення температури).


Клінічні ознаки виникають під дією тригерних факторів – екзогенних та ендогенних. На формування синдрому чутливої шкіри впливають багато чинників: вік, стать, стреси, генетичні та конституційні фактори, екологічні чинники, харчові подразники, дерматологічні захворювання.

В цілому, підвищена чутливість шкіри свідчить про те, що її епідермальний бар’єр порушено, захисні та сенсорні системи шкіри дали збій. Необхідно визначити причину цього стану.


Тобто косметологічний догляд і лікування гіперчутливості шкіри повинні бути обґрунтовані патогенетично. Потрібен диференційований підхід, що заснований на знанні провокуючих факторів, базових механізмів формування підвищеної чутливості і враховує особливості конкретного пацієнта. Це дозволяє підібрати індивідуальну схему лікування (з обов’язковим домашнім доглядом!) і покращити стан шкіри та якість життя пацієнта.


Як позбутись дискомфорту та зменшити реактивність шкіри?

Чутливість шкіри пов'язана з високою реактивністю еозинофілів (клітин шкіри, відповідальних за алергічні реакції).

Еозинофіли виробляють рецептори, специфічні для імуноглобулінів Е. При дії алергену або проникненні паразитарних мікроорганізмів їх активний синтез запускає захисні реакції імунітету.

Еозинофіли стимулюють процеси накопичення та вивільнення біологічно активних речовин, що відповідають в організмі людини за активізацію та пригнічення процесів запалення (медіатори запалення). Особливо це актуально щодо гістаміну - речовини, яка «запускає» алергічну реакцію. Еозинофіли як зменшують біологічну активність гістаміну, так і беруть участь в його виділенні. Самі вони його не синтезують, але мають здатність накопичувати гістамін, який продукується іншими клітинами, наприклад базофілами (тучними клітинами), і можуть легко і швидко викидати його.

Гістамін миттєво розширює судини, посилює почервоніння шкіри, може з'явитися свербіж і печіння. Далі приєднуються симптоми порушення бар’єру шкіри: сухість, лущення.

В такому випадку ідеально підійде Антистресова сироватка проти почервоніннязранку! Вона має текстуру емульсії, миттєво знімає почервоніння. Дає зволоження і захист на цілий день! Знижує відчуття печіння, свербежу, вже через місяць контролює «спалахи» гістаміну.

Ця сироватка для чутливої шкіри - незамінний засіб не тільки в домашньому догляді, а й у кабінеті косметолога:

  • для заспокоєння шкіри в разі непередбачених реакцій

  • при проведенні агресивних методик

АЛЕ! Почервоніння обличчя може бути пов’язане зі стазом крові в капілярах, підвищеною проникністю судинної стінки. Періодичні прояви можуть перетікати в стійку еритему - купероз (розширена мережа капілярів, телеангіектазії), першу стадію розацеа.

Причини таких проявів: внутрішні зміни - емоційний спалах (викид адреналіну), гіпертонія (підвищення тиску), ідіопатична етиологія.

Рішення: Заспокійливий бустер для зниження реактивності чутливої шкіри на ніч - це терапія судин, зміцнення судинної стінки, поліпшення мікроциркуляції, заспокійливий ефект і регенерація тканин.

Цей активний концентрат для чутливої шкіри містить рослинні екстракти, ідеально підходить також для шкіри з ознаками куперозу і розацеа. При застосуванні з апаратними методиками (мікротоки, електропорація, іонофорез, ультразвук) видимий ефект досягається вже після першої процедури!


Отже, ці засоби Derma Series – Антистресова сироватка та Заспокійливий бустер - дозволять позбутися дискомфорту, зменшити прояви чутливості та покращити загальний стан шкіри обличчя.

А більш детально комплексну програму корекції СЧШ та особливості призначення домашнього догляду розкрито у навчальному відео «Синдром чутливої шкіри».