ГЛІКОСФІНГОЛІПІДИ: Що це? Для чого? Кому потрібні? | Derma Series - Статті

ГЛІКОСФІНГОЛІПІДИ: Що це? Для чого? Кому потрібні? | Derma Series - Статті

ГЛИКОСФИНГОЛИПИДЫ: Что это? Для чего? Кому нужны?
21 березня 2023

ГЛІКОСФІНГОЛІПІДИ: Що це? Для чого? Кому потрібні?

Що це? 

Гликосфінголіпіди є головною формою гліколіпідів у тваринних тканинах.

Гліколіпіди (Glycolipids) – (від грецької glycos - солодкий та lipos – жир) – це складні ліпіди, які утворюються в результаті сполучення спиртів, жирних кислот та вуглеводів. Гліколіпіди широко представлені у тканинах, особливо у нервових тканинах, зокрема у тканинах мозку. Разом з фосфоліпідами гліколіпіди входять до складу клітинних мембран (їх зовнішнього ліпідного шару).

Глікосфінголіпіди (Glycosphingolipids) як клас гліколіпідів у своїй основі мають церамід (керамід) – це сполука аміноспирта сфінгозіна з жирною кислотою з довгим ланцюгом. Цей церамідний остов пов’язаний β-глікозідним зв’язком зі складними гліканами. Загалом же структури глікосфінголіпідів різноманітні:

  • за рахунок варіацій структури ядра глікану: існує понад 400 гліканових залишків, що використовують 12 різних цукрів, які не пов’язані або пов’язані з 19 іншими цукровими одиницями. Найбільш поширеними вуглеводами у глікосфінголіпідах є: глюкоза, галактоза, N-ацетилглюкозамін, N-ацетилгалактозамін, сіалова кислота.

  • за рахунок варіацій структури цераміду: жирна кислота, приєднана до сфінгозіна, може мати довжину вуглецевого ланцюга від С14 до С24 і розрізнятися за ступенем насиченості та/або гідроксилювання

Така комбінована структура утворює амфіфільну молекулу з гідрофільною вуглеводною ділянкою (полярна «голова») і гідрофобною ліпідною ділянкою (неполярний «хвіст», залишки жирних кислот). Гідрофобна частина вбудовується у ліпідний бішар клітинних мембран, а вуглеводна виходить назовні.


Найбільш простими представниками глікосфінголіпідів є так звані цереброзіди: глюкозілцерамід (глюкоцереброзід; ClcCer) та галактозілцерамід (галактоцереброзід; GalCer).

Галактозілцераміди є основними глікосфінголіпідами у тканинах головного мозку, присутні у всіх нервових тканинах.

Глюкозілцерамід є основним компонентом ліпідів шкіри, де він необхідний для утворення ламелярних тіл в роговому шарі і для підтримання водопроникного бар'єру шкіри. Глюкозілцерамід – єдиний глікосфінголіпід, спільний для рослин, грибів і тварин.


Таким чином, з точки зору косметології та дерматології найбільш цікавим є глюкозілцераміди. Саме вони є основними глікосфінголіпідами епідермісу і відповідають за здорове формування та зовнішній вигляд верхніх шарів шкіри.


Для чого? (функції глікосфінголіпідів)

Глігосфінголіпіди як вторинні компоненти клітинних мембран та мембранних компартментів модулюють різні аспекти біології клітин. У тому числі вони пов’язані з ростом, диференцюванням клітин, впливають на апоптоз, клітинну проліферацію, ендоцитоз, внутрішньоклітинний транспорт, клітинну міграцію та старіння.

Майже всі глікосфінголіпіди антигенно активні, тобто діють як імуногени. Деякі глікосфінголіпіди відіграють роль клітинних рецепторів для бактеріальних токсинів і, ймовірно, також для бактерій та вірусів, ендогенних позаклітинних молекул.

Вважається, що глікосфінголіпіди забезпечують захист від суворих умов позаклітинного середовища, таких як низький рН та руйнівні ферменти. Вони допомагають клітинам взаємодіяти з позаклітинним матриксом та іншими клітинами.

Вони легко вбудовуються в клітинну мембрану, підтримують правильне функціонування клітин, мають високу поверхневу активність щодо захисту шкіри та підтримки антимікробного опору шкіри.
В складній системі нервових імпульсів глікосфінголіпіди виконують функцію сигнальних молекул, що допомагають клітині ідентифікувати та пропустити через мембрану необхідні речовини.

Глюкозілцераміди рослинного походження можуть істотно відновлювати і зміцнювати шкірний бар'єр, покращувати канали гідратації у шкірі, усувати фактори, які викликають ознаки чутливості шкіри, сухості, тьмяності.

Дослідження доводять роль глюкозілцераміда як обов’язкового попередника цераміда (кераміда), необхідного для утворення рогового шару шкіри. Глюкозілцерамід синтезується, транспортується в роговий шар, а потім піддається ферментативному гідролізу, що призводить до відкладення церамідів.

Керамід є ключовим компонентом зовнішнього шару шкіри і відповідає за підтримання бар’єрної функції епідермісу – ключовий захист від зневоднення шкіри. Без достатньої кількості цих ліпідів можуть виникати сухість, лущення, дерматит тощо.

Також глікосфінголіпіди захищають кератиноцити від окислювального пошкодження, підтримуючи їх бар’єрні функції та функції з виробництва нових білків, які допомагають оновлювати здорові клітини шкіри.


Глікосфінголіпіди у догляді за шкірою

Глікосфінголіпіди в косметологічних засобах мають біотехнологічне походження та абсолютно ідентичні природним компонентам епідермісу.

В результаті біохімічних реакцій глікосфінголіпіди:

  • Формують гідрофільні канали в роговому шарі епідерміса
  • Підвищують проникність мембран для активних компонентів з адресною дією
  • Стимулюють синтез власних церамидів
  • Відновлюють ліпідний бар’єр шкіри
  • Сприяють нормалізації рН шкіри
  • Знижують ризик розвитку запальних реакцій

Глікосфінголіпіди сприяють реструктуризації і зміцненню бар'єрних функцій шкіри, покращують зчеплення корнеоцитів. Чинять заспокійливу, загоювальну, зволожуючу дію, захищають шкіру від агресивного впливу навколишнього середовища.

Завдяки їх перевагам для оновлення клітин шкіри та їх впливу на трансплантацію кератиноцитів, глікосфінголіпіди можуть допомогти зменшити ознаки старіння та шрами постакне.

Також глікосфінголіпіди здатні захищати шкіру від вільних радикалів та фотостаріння. Вони діють як антиоксиданти і здатні поглинати УФ-промені. Звичайно, такий природній захист не замінить засобів з SPF, але допоможе зменшити негативний вплив ультрафіолету на шкіру.

Отже, глікосфінголіпіди – це молекулярні компоненти в епідермісі й не тільки, що виконують декілька надважливих функцій, зокрема структурну й сигнальну, забезпечують клітинну адгезію та міжклітинні взаємодії. Ці корисні ліпіди (жири) вкрай необхідні нашій шкірі, особливо жирній, як це не парадоксально звучить.

Зверніть увагу на LIPID BALANCE LIGHT CREAM від Derma Series: глікосфінголіпіди в купі з додатковими відновлювальними та протимікробними компонентами – ідеальне рішення для власників жирної шкіри.