Безпечний ретинол | Derma Series - Статті

Безпечний ретинол | Derma Series - Статті

Безопасный ретинол
20 березня 2023

Безпечний ретинол

  • Акне та гіперкератоз

  • Гіперпігментація

  • Вікові зміни

Ефективність ретинолу для корекції основних естетичних проблем шкіри безперечна. А щодо безпеки?

З цим теж все гаразд, якщо дотримуватись правил застосування і використовувати ретиноїди останнього покоління, а саме ретиноїд HPR.

 

Як працює ретинол?

Ретинол — це одна з форм вітаміну А та потужний антиоксидант. Завдяки невеликому розміру молекул та ліпофільності ретинол характеризується високою біодоступністю, долає ліпідний бар'єр шкіри та проникає в епідерміс. У клітині ретинол метаболізується в ретиналь, ретиноєву кислоту або відкладається у вигляді складного ефіру.

Ретинол стимулює активний поділ клітин базального шару епідермісу, прискорює регенерацію клітин. Крім того, впливає не тільки на кератиноцити, а й на більш глибокі дермальні структури — фібробласти, меланоцити, які відповідають за еластичність шкіри та рівномірність пігментації. Підсилює вироблення власного колагену, еластину, ліпідів та гіалуронової кислоти.

На мембрані кератоцитів та фібробластів присутні спеціальні RAR-рецептори, тропні тільки до ретиноєвої кислоти. Інші форми ретинолу, внаслідок каскаду реакцій, здатні перетворюватися на ретиноєву кислоту і дати відповідь з боку клітин шкіри, властиву втаміну А.

 

Які існують форми ретинолу?

Сам ретинол нестійкий до зовнішнього середовища та легко розпадається, тому в косметичних засобах використовують його різні похідні – ретиноїди.

Ретиноїди - це природні або синтетичні сполуки, що виявляють схожу з ретинолом (вітамін А) дію. З понад 4000 вже досліджених ретиноїдів стадії клінічного застосування досягли лише кілька сполук. Наприклад:

Ретиналь або Ретинальдегід (Retinal/Retinaldehyde)– сучасна форма вітаміну А, що перевищує потужність звичайного ретинолу в 10 разів. Діє набагато м'якше, сприяє утриманню вологи в клітинах, бореться із сухістю та лущенням, не викликає фоточутливості. Має відмінну ефективність при концентрації 0,025-0,05%. Це нестійка форма вітаміну А, у косметиці ретинальдегід зустрічається рідко.

Ретинілацетат (Retinyl acetate) та ретинілпальмітат (Retinyl Palmitate) – це ефіри ретинолу. Ретинілпальмітат – природна похідна вітаміну А, синтезується в організмі з продуктів харчування; ретинілацетат - сіль оцтової кислоти, що не синтезується в організмі природним шляхом. Мають найм'якіший ефект у порівнянні з іншими ретиноїдами. Підвищують вироблення гіалуронової кислоти, покращують текстуру шкіри, розгладжують та пом'якшують. Вони стабільніші, ніж ретинальдегід, проте погано проникають через клітинну мембрану і діють на поверхні (загоєння, рубцювання).

Третиноїн (трансретиноєва кислота) (Tretinoin/Retin-A/Retinoic acid) – найпотужніший за дією ретиноїд. Найчастіше використовується в аптечних та професійних засобах для боротьби з акне, гіперкератозом та гіперпігментацією. Має досить високий подразнюючий потенціал і використовується в медичних цілях протягом обмеженого часу. Рецептурна форма ретиноїдів.

Тазаротен (Tazarotene) – також один із найсильніших ретиноїдів, який дуже сильно подразнює шкіру. Його призначають пацієнтам із щільною жирною шкірою при акне (невелика концентрація) або псоріазі (висока концентрація). Рецептурна форма ретиноїдів.

Ізотретиноїн (Isotretinoin) – ефективний ретиноїд для боротьби з акне середньої та тяжкої форми. Очищує пори, нормалізує вироблення себуму, усуває розмноження бактерій. У перші тижні лікування може спричинити сильне погіршення стану шкіри, яке змінюється її відновленням. Рецептурна форма ретиноїдів.

Ацитретин та Етретинат призначаються при різних видах псоріазу та порушення кератинізації. Уповільнюють зростання клітин зовнішніх шарів шкіри, стабілізують клітинну структуру, борються з наростами та лущенням.

Ретиніл ретиноат (Retinyl Retinoate) – гібрид ретинолу та ретиноєвої кислоти. За ефективністю та активністю близький до ретиноєвої кислоти, але позбавлений її побічних дій. При попаданні на шкіру він «розбивається» на дві молекули: ретиноєва кислота одразу безпосередньо впливає на рецептори, чутливі до компонента, а ретинол вивільняється і перетворюється на ретиноєву кислоту поступово, через що він впливає на шкіру більш м'яко. Ретиніл ретиноат не підвищує фотосенсибілізацію шкіри, що дозволяє використовувати цю форму ретинолу вдень.

Гідроксинаколону ретиноат (або гранактивний ретиноїд / ретиноїдом HPR) (Hydroxypinacolone Retinoate (HPR) / Granactive Retinoid) – це ретиноїд останнього покоління, ефір ретиноєвої кислоти, який перевершує всі безрецептурні форми. І що важливо, не дає негативних побічних ефектів, які притаманні активним похідним ретиноєвої кислоти.

Ретиноїд HPR безпосередньо зв'язується з ретиноїдними рецепторами клітин шкіри, тобто йому не потрібно перетворюватися на ретиноєву кислоту.

Доведено, що гранактивний ретиноїд допомагає у боротьбі з акне без помітних побічних ефектів, а також допомагає суттєво знизити виникнення зморшок та пігментацій.


5️ основних переваг ретиноїду HPR:

  1. Є активною формою ретинолу, не потребує додаткових перетворень на ретинальдегід та ретиноєву кислоту, починає діяти миттєво!

  2. Не потребує метаболічного розпаду, тому не викликає побічного ефекту та алергічних реакцій.

  3. В 10 разів стабільніший ніж інші форми ретинолу. Він не втрачає свою активність під впливом високих температур, УФ-випромінювання та при контакті з киснем

  4. Пов’язується безпосередньо з ретиноїдними рецепторами клітин шкіри, регулює перенос генетичної інформації з ДНК до РНК, стимулює синтез колагену й еластину, зволожуючих глікозаміногліканов, в тому числі й гіалуронової кислоти.

  5. Має високу біодоступність завдяки своїй молекулярній масі, що також підсилена іншими активними компонентами – корисними оліями та жиророзчинним вітаміном Е.


Саме гранактивний ретиноїд входить до складу Регенеруючої сироватки з ретинолом Derma Series. Крім того, у сироватці HPR SERUM with Granactive retinoid 2% потужний вплив ретиноїду HPR поєднується з інтенсивною дією пептидного комплексу Renovage.

Нагадуємо‼️ Шкірі потрібен час, щоб звикнути до активної дії ретиноїду, тож використовуйте сироватку точно за схемою.