Гідроліпідний бар'єр: чому він такий важливий для шкіри і як його відновити?

Гідроліпідний бар'єр: чому він такий важливий для шкіри і як його відновити?

Гидролипидный барьер: почему он так важен для кожи и как его восстановить?
8 червня 2024

Гідроліпідний бар'єр: чому він такий важливий для шкіри і як його відновити?

Із чого складається ліпідний бар'єр шкіри?

Водно-ліпідний бар'єр шкіри – це захисний шар, що складається із себуму, поту, органічних кислот, залишків корнеоцитів та мікрофлори, що покриває епідерміс. Він відіграє ключову роль у підтримці здоров'я та гідратації шкіри, запобігаючи втраті вологи та захищаючи від шкідливих зовнішніх факторів.

Гідроліпідний бар'єр складається не тільки з жирів на поверхні шкіри, але і з високоспеціалізованих міжклітинних ліпідів. До них відносяться: цераміди, глікосілкераміди, фосфоліпіди, холестерол, жирні кислоти, сфінгоїдні основи та ін. Всі ці речовини мають один загальний субстрат у вигляді жирних кислот.


Жирні кислоти - це важливі компоненти, які відіграють ключову роль у біохімічних процесах у шкірі. Вони є основними структурними компонентами клітинних мембран, вбудовані в ліпідні біслої, які формують подвійні шари мембран, забезпечуючи структурну цілісність клітин та регулюючи їх проникність. А також жирні кислоти дають енергію, беруть участь у синтезі ліпідів та інших молекул.

Організм може синтезувати замінні (насичені) жирні кислоти самостійно з інших молекул. Вони не вважаються необхідними у раціоні. Необхідними є незамінні (ненасичені) жирні кислоти, які не здатні самостійно синтезуватись в організмі, тому вони повинні надходити з їжею. Такі як омега-3 та омега-6 - незамінні жирні кислоти можуть впливати на запальні процеси в шкірі та імунну відповідь. Вони можуть мати протизапальні властивості та брати участь у регулюванні імунної системи. Мають антиоксидантні властивості, допомагаючи захистити клітини шкіри від пошкоджень вільними радикалами.

Жирні кислоти є попередниками для синтезу різних ліпідів та інших біохімічно важливих молекул, наприклад, таких як гормони.

Загальний склад та співвідношення різних жирних кислот впливають на здоров'я та стан шкіри. Вживання жирних кислот через їжу або використання косметичних продуктів з ними може допомогти підтримувати здоров'я та покращувати зовнішній вигляд шкіри.

 

Основні функції ліпідного бар'єру

Ліпідний бар'єр виконує кілька важливих функцій:

  • Захист від зовнішніх факторів - запобігає проникненню шкідливих речовин та мікроорганізмів у внутрішнє середовище

  • Регуляція водяного балансу - утримує вологу в шкірі, запобігаючи її випаруванню. Зберігаючи структуру шкіри, пружність, тонус ліпідний бар’єр цим запобігає передчасному старінню.

Коли шкірний бар'єр порушено або пошкоджено, він не може ефективно виконувати ці завдання.

 

Які чинники впливають на порушення бар'єру шкіри?

З віком запаси природних ліпідів шкіри виснажуються. А у людей із хронічно сухою шкірою часто відсутній міцний ліпідний бар'єр.

Однак пошкодженню ліпідного бар'єру сприяють не тільки вікові зміни та генетична схильність. Серед найпоширеніших тригерів варто зазначити:

  • Вплив навколишнього середовища. Різні зовнішні чинники, такі як ультрафіолетове випромінювання, вітер, низька вологість та забруднення повітря, можуть послаблювати ліпідний бар'єр шкіри, роблячи її вразливою.

  • Неправильний догляд за шкірою. Використання агресивних засобів для чищення або недостатнє відновлення жирів можуть порушити ліпідний бар'єр. Особливо шкідливо застосовувати продукти, що містять спирт та агресивні хімічні компоненти, такі як кислоти та ретинол

  • Стрес та неправильне харчування. Постійний стрес та нестача поживних речовин, таких як вітаміни та мінерали, можуть негативно впливати на стан шкіри. Недостатня кількість поживних речовин може знижувати здатність шкіри до регенерації та захисту.

 

Наслідки порушення ліпідного бар'єру шкіри

Через ослаблення ліпідного бар'єру шкіри шкідливі токсини та алергени можуть проникати у шкіру, викликаючи запальну реакцію імунної системи.

Наслідки порушення бар'єру шкіри клінічно проявляються так:

  • Сухість та лущення, посилюється втрата вологи з тканин, що може призводити до зневоднення шкіри. На клітинному рівні: підвищується трансепідермальна втрата вологи, насиченість натурального зволожуючого фактора зменшується - нестача вологоутримувальних компонентів (амінокислоти, гіалуронова кислота)

  • Активізація запальних процесів. Порушений бар'єр дозволяє умовно патогенним мікроорганізмам активно розмножуватись, знижується місцевий імунітет шкіри. Посилюється реактивність клітин Лангерганса (клітин імунної системи), підвищується синтез БАВ (інтерлейкінів, простагландинів), що стимулює поділ кератиноцитів та призводить до проявів гіперкератозу.

  • Погіршення загального стану шкіри. Шкіра стає більш чутливою, має хворий колір, втрачає пружність та еластичність. Підвищується ймовірність появи куперозу, зморшок та гіперпігментації. Збільшується синтез ліпідів, але цей процес потребує часу та ресурсів.

 


Як відновити ліпідний бар'єр?

Відновлення та підтримання ліпідного бар'єру потребує комплексного підходу:

Правильний догляд за шкірою.

Необхідно використовувати м'які засоби для чищення та продукти, що містять поживні, зволожуючі компоненти для відновлення ліпідного бар'єру. Важливо уникати агресивних компонентів та підтримувати регулярний режим догляду.

Регулярне очищення шкіри

Регулярне, але не надмірне очищення шкіри сприяє видаленню забруднень та надлишку шкірного сала, не порушуючи при цьому ліпідний бар'єр. Рекомендується використовувати м'які засоби для чищення без агресивних активних інгредієнтів, що надмірно знежирюють шкіру.

Для таких цілей ідеально підходять ферменти. Рослинні ензими делікатно та м'яко руйнують з'єднання між роговими лусочками, усуваючи надлишок шкірного сала, вирівнюючи мікрорельєф. 

Soft-Peeling Enzyme Mask містить екстракт папайї, який має прекрасні антиоксидантні, антивікові та зміцнюючі властивості. Папаїн – протеолітичний фермент класу протеаз, який стимулює розщеплення білків до амінокислот. Він послаблює зчеплення корнеоцитів за рахунок руйнування структурних зв'язків десмосом, що полегшує відлущування рогових лусочок, а також чинить протимікробну дію. Папаїн стимулює клітинний метаболізм шкіри, необхідний підтримки осмотичного рівноваги в епідермісі. Вітамін В9, що міститься в папаї, бере участь у оновленні клітин, у підтримці здорової імунної системи шкіри. Гранули, що ексфолюють, забезпечують атравматичне відлущування корнеоцитів рогового шару, не пошкоджуючи ліпідний бар'єр шкіри.

Використання зволожуючих та захисних засобів

Застосування поживних засобів з такими компонентами, як жирні кислоти, цераміди та натуральні олії, сприяє відновленню та підтримці ліпідів на шкірі. Компоненти з високим вмістом органічного кремнію підтримують вологоутримуючу здатність шкіри та її еластичність. 

Так Soft Balance Clay Mask надає потужний ефект детоксикації, вирівнює тон і рельєф шкіри, зволожує і живить шкіру, відновлюючи її захисний бар'єр, Маска містить каолін, який абсорбує надлишок шкірного сала, очищуючи пори. Коктейль легких олій у складі сприяє відновленню корнеобалансу шкіри.

У складі Lipid Balancing Light Cream збалансований склад олій пінника лугового, жожоба і глікосфінголіпідизаповнюють нестачу жирних кислот, утворюють гідрофільні канали, сприяючи донесенню активних компонентів у більш глибокі шари шкіри. Глікосфінголіпіди посилюють синтез церамідів, одночасно будучи субстратом для відновлення клітинних мембран. Крем ідеально відновлює ліпідну мантію шкіри, нормалізує якісний та кількісний склад жирних кислот на поверхні епідермісу, підвищує захисні властивості шкіри та запобігає втраті вологи.

Також важливо використовувати сонцезахисні засоби для захисту від ультрафіолетового випромінювання постійно.

 

Дотримання цих рекомендацій допоможе підтримувати здоровий стан шкіри та захистити шкіру від ушкоджень, зберігаючи її молодість та красу.