Як захистити шкіру від урбаністичного старіння? | Derma Series - Статті

Як захистити шкіру від урбаністичного старіння? | Derma Series - Статті

Что такое урбанистическое старение?
3 червня 2020

Як захистити шкіру від урбаністичного старіння?

Шкіра міського жителя завжди піддається більшому стресу – повітря мегаполісу надто забруднене викидами промислових підприємств, вихлопами численних автомобілів і іншими продуктами життєдіяльності людства. Всі ці забруднюючі чинники зменшують запаси антиоксидантів і знижують рівень кисню в клітинах, що впливає на прискорення процесів старіння.

 

Забруднюючі речовини (поллютанти) прийнято умовно ділити на два види: крупнодисперсні (більші ніж пори шкіри) і дрібнодисперсні (менші). Особливо небезпечні ультрадисперсні частинки в повітрі у різних хімічних сполуках (парникові гази, важкі метали та ін.), Вони в 20 разів менше розміру пор, їх розмір менше 2,5 мікрона.
  Науково доведено, що саме ці забруднюючі частинки завдають шкірі найбільшої шкоди: виробляють окислювальний стрес, що призводить до руйнування природних захисних бар'єрів шкіри, і позбавляє природної здатності до детоксикації та відновлення, скорочуючи в ній запаси антиоксидантів (вітамінів Е і С). Одночасно в шкірі різко збільшується вироблення вільних радикалів, знижується надходження кисню до клітин. При нестачі кисню (гіпоксичному стресі) шкіра зневоднюється, втрачає пружність, стає схильною до утворення комедонів, стимулює вироблення шкірного сала і призводить до зниження концентрацій лінолевої кислоти в себум, що провокує запалення. Пил, змішуючись із шкірним салом, створює сприятливе середовище для розвитку патогенних мікробів. При неправильному догляді і очищенні це призводить до закупорки пор. Дослідники зафіксували схильність до дерматитів і порушення мікрофлори внаслідок зниження рівня pH. Була виявлена ​​залежність між підвищенням кількості оксиду азоту в повітрі і появою гіперпігментації: шкіра втрачає рівний і яскравий тон, з'являються передчасні зморшки.

Також шкірі шкодять інфрачервоні промені і озон. Цей газ знаходиться в верхніх шарах атмосфери, утворюється під впливом сонячного світла, вихлопних газів і викидів заводів. Він окисляє ліпіди, руйнує колаген, виснажує природний запас антиоксидантів в шкірі. Інфрачервоне випромінювання становить 54% загальної сонячної енергії, що досягає поверхні шкіри (УФ-випромінювання становить лише 7%). До того ж ІК-світло проникає в шкіру глибше, ніж ультрафіолет, досягаючи дерми. Інфрачервоне випромінювання - одна з причин утворення вільних радикалів і ферменту, що руйнує колаген. Результат - гіперпігментація, зморшки, втрата пружності та еластичності шкіри.
  Шкірні покриви міських жителів потребують глибокого і комплексного очищення шкіри від полютантів, а також в якісного антиоксидантного захисту і захисту від УФ променів.
  Косметичні засоби anti-pollution підсилюють оксигенацію тканин, зменшуючи прояви гіпоксії; мають детоксикаційні властивості, абсорбуючи надлишки шкірного сала, нормалізуючи роботу сальних залоз; покращують колір, тонус і тургор тканин завдяки своїм захисним властивостям від УФ випромінювань.