Застосування косметичних засобів під час вагітності та лактації

Застосування косметичних засобів під час вагітності та лактації

Применение косметических средств во время беременности и лактации
18 липня 2023

Застосування косметичних засобів під час вагітності та лактації

Одне з найчастіших запитань як косметологів, так і пацієнтів: які косметичні засоби можна рекомендувати вагітним і жінкам, що годують? 


Гормональні зміни

Зміни в шкірі під час вагітності та годування грудьми насамперед пов'язані з гормональним фоном. Пік вироблення прогестерону досягається до 5-го місяця вагітності, тому більшість фізіологічних змін шкіри стають помітними у 2-3-му триместрі. Естрогени (естрадіол, естріол і естрол) утворюються в плаценті з дегідроепіандростерону, що надходить із надниркових залоз. У плаценті також утворюються хоріонічний гонадотропін, плацентарний лактоген, меланоцитстимулюючий, адренокортикотропний, тиреотропний гормони, біологічно активні речовини - релаксин, ацетилхолін, а також фактори росту: фібробластів, тромбоцитів, ендотелію, епідермальний фактор росту, інсуліноподібний та інші. Це підвищує синтетичну здатність фібробластів дерми, відповідно посилює процеси синтезу колагену, еластину і гіалуронової кислоти. Шкіра виглядає свіжою, наповненою, з'являється природний рум'янець. 

Зміни також спостерігаються і в гіпофізі, і в щитоподібній залозі, і наднирках. Збільшується вироблення кортизолу й альдостерону, дегідроепіандростерону. Гіпофіз виробляє підвищену кількість гонадотропних гормонів, альфа- і бета-меланоцитстимулюючих гормонів, що впливає на процес меланогенезу.


Меланогенез. Пігментація у вагітних

Статеві гормони зв'язуються з розташованими на поверхні меланоцитів G білок-асоційованими рецепторами. Особливу роль відіграє альфа-меланоцитстимулюючий гормон (МСГ), що є похідним проопіомеланокортину (ПОМК). ПОМК утворюється в передній і середній частках гіпофіза, а також у кератиноцитах у відповідь на ультрафіолетове опромінення і стрес.

МСГ зв'язується з меланокортиновими рецепторами (MC1R). Далі активується аденілат-циклаза і збільшується кількість циклічного аденозин-монофосфату (cAMP). Він активує каскад подій, що ведуть до синтезу меланіну. 

Таким чином, внутрішньоклітинні механізми збільшення синтезу меланіну під впливом ультрафіолету і статевих гормонів одні й ті самі, що може пояснити появу пігментації шкіри у вагітних як на відкритих, так і на закритих ділянках тіла. У результаті меланін накопичується в епідермісі та в невеликій кількості в дермальних меланофагах. 

Для профілактики гіперпігментації рекомендується використовувати блокатори тирозинази, але вони не повинні мати тератогенного ефекту, перевищувати концентрації, що могли б потрапити до кровотоку матері та нашкодити. 

BRIGHTENYL® (БРАЙТЕНІЛ)- результат глибоких досліджень у галузі метагеноміки, мікробіології та біохімії, що безпечно забезпечує захист від експресії генів, які ведуть до синтезу меланіну. Інгібує тирозиназу, що дає змогу знизити синтез меланіну на 31%. У співвідношенні доза/ефективність Брайтеніл виявляється в 60 разів ефективнішим за койєву кислоту! Зверніть увагу на сироватку Melano-Block від Derma Series: Брайтеніл у комплексі з іншими освітлювальними агентами дають прекрасний довгостроковий результат у боротьбі з гіперпігментацією.


Дисбаланс естрогенів та андрогенів: зовнішні прояви

Рецептори до естрогенів (альфа- і бета-) експресуються в кератиноцитах, себоцитах, екзорінних залозах, кровоносних судинах і дермальних фібробластах.  

У сально-волосяних фолікулах бета-рецептори до естрогенів розташовані в зовнішній кореневій піхві, волосяному сосочку, матриксі, зоні зосередження стовбурових клітин (bulge), базальних і супрабазальних себоцитах, а альфа-рецептори - тільки у волосяных сосочках. Активація естрогенних рецепторів під час вагітності багато в чому пояснює фізіологічні зміни росту волосся й активацію сальних залоз. 

Рецепторів до прогестерону значно менше, вони розташовані в кератиноцитах, себоцитах, Т-лімфоцитах. Найчастіше надлишкова продукція шкірного сала призводить до запальних змін на шкірі, утворення комедонів як відкритих, так і закритих. Але якщо до настання вагітності та підвищення рівня естрогенів, жінка мала ознаки надлишкової продукції шкірного сала, дисбаланс гормонів вирівнюється і якість шкіри поліпшується. Прямою стимуляцією роботи себоцитів є дегідротестостерон (ДГТ), його надлишок призводить до гіперпродукції шкірного сала. 

Під час вагітності співвідношення андрогенів та естрогенів превалює в бік естрогенів, таким чином це відносно нормалізує роботу сальних залоз. Шкіра очищається від комедонів і запальних елементів.

Зміни шкіри безпосередньо пов'язані зі зміною рівня гормонального фону. Але клінічні прояви цих змін багато в чому залежать від генетично обумовлених чинників, від поточного стану шкіри, від супутніх патологій і захворювань шкіри до настання вагітності та лактації.


Чому ж виникає страх під час вибору засобу або процедури для вагітних і жінок, що годують? 

Безумовно, все, що циркулює в крові матері, потрапляє в організм дитини. Особливо, якщо йдеться про активні компоненти, що використовуються в косметології, такі як ретинол, високі концентрації кислот. Це все токсично може впливати на закладку тканин і органів у плода, посилити диференціювання, стимулювати ріст клітин, порушувати розвиток органів і систем у дитини.


Ретинол

Ретинол і всі похідні реноївої кислоти, по-перше, мають високу біодоступність і здатність всмоктуватися в кровоносне русло, навіть за низької концентрації. По-друге, рецептори до ретинолу є на поверхні всіх клітин епітеліальних тканин, що може прискорити роботу всіх структур. Ретинол має тератогенну дію на плід, тобто може призводити до вроджених аномалій розвитку. 


Кислоти

Чи можна застосовувати засоби з кислотами вагітним і жінкам, що годують? Усе залежить від концентрації кислоти, поточного стану шкіри, її бар'єрної функції. Важливо пам'ятати, що тільки м'які кислоти, а саме альфа-гідроксикарбонові (АНА) в концентрації до 15% не всмоктуються в кровообіг і чинять винятково локальний вплив у поверхневих шарах шкіри.

Достовірних даних про швидкість всмоктування кислот не існує, тому що є величезна кількість чинників, які можуть сприяти проникненню кислот у глибокі шари шкіри і вже після цього потрапляти в кровотік матері. Найбезпечнішим вибором будуть поверхневі пілінги, тобто ті, що працюють у межах епідермісу, де, як відомо, кровоносних судин немає, що завідомо унеможливлює процес потрапляння в кровообіг і надалі побічних ефектів, з урахуванням виконання рекомендацій, зазначених у протоколах. Обирайте поверхневі пілінги з невисокою концентрацією фруктових кислот (гліколевої, молочної, яблучної, мигдальної) і бета-карбонових кислот (азелаїнової, саліцилової).  

Ідеальний вибір - комбінація в пілінгу АНА з амінокислотами і регенеруючими компонентами, що забезпечують вологоутримувальні, стимулюючи процеси.  У комбінованому пілінгу Peel Expert Light співвідношення концентрації кислот і рН делікатно дає змогу провести ефективну процедуру як для вагітних, так і для жінок, які годують.

У домашньому догляді щодня на ніч також допустиме застосування кислот, якщо концентрація АНА не перевищує 10%. Поєднання фруктових кислот і ферментативних комплексів делікатно оновлюватиме пул кератиноцитів, забезпечуючи чисту і здорову шкіру. Унікальний біотехнологічний ензим KERATOLINE у складі Renewing Enzym АНА Serum забезпечує делікатне розчинення міжклітинних зв'язків у роговому шарі шкіри, рівномірне проникнення гліколевої кислоти та рослинних екстрактів для антиоксидантної та регенеруючої дії. 


Відповідаючи на найбільш хвилююче питання, важливо зазначити, що активні улюблені компоненти можна використовувати для догляду за шкірою вагітних і жінок, що годують. Слід лише враховувати тератогенність компонента, концентрацію кислот і поточні стан шкіри.