Як впливає літо та ультрафіолет на шкіру голови?

Як впливає літо та ультрафіолет на шкіру голови?

Как влияет лето и ультрафиолет на кожу головы?
9 червня 2023

Як впливає літо та ультрафіолет на шкіру голови?

Влітку шкіра голови може зазнавати деяких змін через вплив ультрафіолету та підвищення температури:

 

1. Збільшене виділення шкірного жиру.

Влітку, через збільшення температури, активність сальних залоз може збільшитися. Це призводить до посиленого виділення себуму. В результаті шкіра голови може швидко забруднюватись, виглядати жирнішою. Такий захисний механізм шкіри запобігає трансепідермальній втраті вологи. Себум покриває поверхню шкіри й активний УФ не випарює воду, не призводить до зневоднення тканин. Але надмірна кількість шкірного сала викликає запальні зміни на шкірі. Себум в даному випадку сприяє не тільки розвитку мікроорганізмів, але й закупорці вивідних протоків.

Крім того, УФ спричиняє виникнення гіперкератозу - потовщення рогового шару епідерміса. Припиняється доступ кисню до клітин, анаеробна мікрофлора активно розмножується, з’являються запальні елементи.

Появі запальних процесів сприяє ще один механізм дії УФ на клітини Лангерганса - тучні клітини, які є ланкою місцевого імунітету. Робота клітин пригнічується на активному сонці, мікроорганізми розмножуються активніше. А коли людина повертається в нормальні умови, захисна функція клітин відновлюється та прояви запалення різко наростають.



2. Збільшується пітливість, оскільки організм спрямовується на охолодження.

Завдяки центру терморегуляції, який розташований в головному мозку - гіпоталамусі, рефлекторно запускається синтез поту.

Основною функцією потових залоз є терморегуляція людського тіла. При цьому секреторні трубки підключаються не всі одночасно, а в залежності від поточних умов навколишнього середовища. І вони коригують температурні показники як шкірного покриву, так і внутрішніх органів.

У людини є два типи потових залоз: еккринні і апокринні залози.

 



 

Еккринні залози розташовані на більшій частині поверхні тіла, особливо в долонях, стопах, пахвових пазухах і на лобі. Вони виробляють безбарвний піт, який складається з води, солей, мікроелементів та деяких органічних речовин. 

Коли організм перегрівається, наприклад, через фізичну активність або високу зовнішню температуру, гіпоталамус активує еккринні потові залози. Піт виділяється на поверхню шкіри, де він випаровується і забирає з собою тепло, що сприяє охолодженню тіла. Але надмірна вологість шкіри може сприяти розмноженню бактерій та грибків, що може викликати появу свербіжу шкіри голови, лущення, запалення.

 

3. Зменшується рівень гідратації клітин шкіри голови.

Якщо додати до цього ще вплив хлорованої води з басейну або солоної води з моря, то з’являється сухість, тьмяність, ламкість волосся. 

Завдяки гіперосмолярному розчину солоної води відбувається дегідратація клітин шкіри. За правилами осмосу вода переходить в середовище, де більше солей. Це знижує захисну функцію шкіри, підвищує вірогідність запальних процесів. 

Морська вода може містити бактерії, віруси та інші мікроорганізми, які можуть потрапити на пошкоджену або вразливу шкіру і спричинити захворювання. Це може стати проблемою, особливо якщо вода забруднена, або якщо імунна система людини послаблена. Іноді підвищується чутливість шкіри, особливо якщо морська вода містить велику кількість мінералів або інших речовин. Це може спричиняти подразнення шкіри, почервоніння, свербіж та запалення.

Крім того, частинки піску з морської води можуть осідати на шкірі голови, що також призводить до сухості шкіри та ослаблення коренів волосся.


Як доглядати за шкірою голови в літній період?

Для догляду за шкірою голови влітку рекомендується:

  • Носити головний убір

  • Після купання в морській воді промити шкіру прісною водою

  • Додати пілінг гель для глибокого очищення 1 раз на тиждень  (SCALP PEELING)

  • Зволожуючий догляд (маска з комплексним відновлюючим кондиціонером на 15 хв)  (RICH REVITALIZING CONDITIONER)