Азелаїнова кислота у практиці косметолога

Азелаїнова кислота у практиці косметолога

Азелаиновая кислота в практике косметолога
25 березня 2024

Азелаїнова кислота у практиці косметолога

Азелаїнова кислота в нормі утворюється в організмі людини під час ліпідного обміну на шкірі в результаті життєдіяльності резидентних мікроорганізмів (утворюється шляхом окислення лінолевої кислоти). Ця дикарбонова кислота знаходить широке застосування в косметології та дерматології: лікування акне, розацеа, себорейного дерматиту, корекція гіперпігментації, лікування андрогенної алопеції, фолікулярного кератозу. 

Властивості та механізм дії азелаїнової кислоти

Азелаїнова кислота – високоефективний і універсальний інгредієнт з широким спектром дії:

Протизапальна дія: заспокоює шкіру, зменшує почервоніння.
Пригнічує активність прозапальних медиаторів (каллікреін-5).
Знижує синтез і секрецію основних прозапальних цитокінів (інтерлейкінів 1 і 8, фактору некрозу пухлини альфа) і антимікробних пептидів, блокуючи активність ядерного фактору каппа B (nuclear factor kappa B, nf-kb)
Азелаїнова кислота стимулює експресію протизапальної сигнальноиї молекули ppar-гамма (peroxisome proliferator-activated receptors — рецептор, що активуює проліферацію пероксісом), яка зменшує вивільнення цитокінів і пригнічує запалення.

Антибактеріальна дія: інгібування росту Propionibacterium Acnes (P. Acnes) (бактерій, відповідальних за виникнення прищів) і Staphylococcus epidermidis. Механізм протимікробної дії заснований на інгібуванні ферменту тіоредоксинредуктази бактерій, який впливає на пригнічення синтезу бактеріальної ДНК, що відбувається в цитоплазмі.

Антиандрогенна дія: азелаїнова кислота пригнічує синтез 5α-редуктази 1-го типу, що призводить до зниження вмісту дегідротестостерону в себоцитах

Кератолітичні властивості: азелаїнова кислота чинить антипроліферативну цитостатичну дію на кератиноцити, інгібує дозрівання кератиноцитів за рахунок зниження синтезу попередників кератину. Сприяє зменшенню товщини рогового шару і зменшенню кількості кератогіалінових гранул за рахунок зменшення кількості і розподілу філаггріну в шарах епідермісу. Азелаїнова кислота м’яко відлущує, видаляє мертві клітини, запобігає закупорюванню пор.

Антиоксидантні властивості: нейтралізує активні форми кисню (АФК), які секретуються нейтрофілами, що призводить до зменшення як окислювального пошкодження тканин в місцях запалення, так і утворення меланіну.

Депігментуюча активність: азелаїнова кислота сприяє зменшенню пігментації шкіри за рахунок впливу на ферментні системи активованих меланоцитів. Вповільнює утворення меланосом. Селективно впливає на аномальні меланоцити. Інгібує тирозиназу. Пригнічує активність меланоцитів (інгібує НАДф-Д). За ефективністю депігментації не поступається 4% гідрохіноновому крему. Усуває постзапальну гіперпігментацію.
Дикарбонові кислоти не впливають на нормальні меланоцити шкіри. Тому азелаїнова кислота може використовуватися для лікування багатьох гіперпігментацій шкіри і не викликає змін кольору здорової шкіри поблизу вогнищ ураження. Підходить навіть для 4-5 фототипів шкіри.



Переваги азелаїнової кислоти у догляді за шкірою

Азелаїнова кислота не має фотосенсибілізуючих властивостей, не чинить агрессивного впливу на шкіру, тому її можна використовувати для реактивної і чутливої шкіри.

Враховуючи низьку системну біодоступність і низьку токсичність азелаїнової кислоти, можливе її застосування в період вагітності та лактації (при цьому все ж таки бажана додаткова консультація акушера-гінеколога). Це більш безпечна альтернатива іншим топічним засобам, таким як ретиноїди, койєва кислота, гідрохінон.

Азелаїнова кислота підходить практично всім, особливо ефективна для жирної і комбінованої шкіри. При лікуванні акне побічні ефекти азелаїнової кислоти мінімальні порівняно з іншими традиційними засобами (бензоїл пероксид, саліцилова кислота, ретиноїди, антибіотики) і їх можна легко контролювати шляхом регулювання концентрації азелаїнової кислоти в косметичному засобі.




Таким чином, азелаїнова кислота має низку переваг порівняно з альтернативними інгредієнтами:

  • мінімальний побічний ефект

  • низька токсичність, не має мутагенних і тератогенних властивостей

  • можливість застосування під час вагітності та лактації

  • потужна антимікробна дія

  • не має фотосенсибілізуючих властивостей

  • можливість ефективного застосування для лікування розацеа

  • сприяє зменшенню пігментації

  • ефективна при тривалому застосування і не викликає звикання


Можливі побічні ефекти азелаїнової кислоти у складі косметичних засобів

Азелаїнова кислота добре переноситься більшістю пацієнтів, підходить для чутливої шкіри та використовується при лікуванні розацеа. Проте її відлущуючі властивості можуть викликати сухість і подразнення при нанесенні у пацієнтів з дуже чутливою шкірою або тих, хто потерпає від екземи. У цьому випадку рекомендується вводити засоби з азелаїновою кислотою поступово, обмежити її застосування при одночасному використанні інших активних інгредієнтів, таких як ретиноїди.


Концентрація азелаїнової кислоти у косметичних засобах

Європейський Союз розглядає азелаїнову кислоту як косметичний інгредієнт, який можна застосовувати без обмежень за концентрацією. У США азелаїнова кислота схвалена для лікування акне (і розацеа).

Частіше за все концентрация азелаїнової кислоти в косметичних засобах варіюється від 5% до 20%.

Азелаїнова кислота здатна чинити позитивний вплив на шкіру при її включенні до складу косметичних засобів у невеликих концентраціях 3–10%. Вона, як правило, добре переноситься навіть при дуже високому відсотковому вмісті (20–25%) і може застосовуватись протягом тривалого часу.

У 20% концентрації азелаїнова кислота має виражений відбілюючий ефект. При цьому слід враховувати, що засоби з азелаїновою кислотою в концентрації більше 10% мають більш високий ризик подразнення шкіри.


Поєднання азелаїнової кислоти з іншими активними компонентами

Завдяки своїй універсальності азелаїнова кислота добре працює в комбінації з іншими компонентами:

Саліцилова кислота має кератолітичні, себорегулюючі, антибактериальні, протизапальні властивості. Комбінація з азелаїновою кислотою ефективна у протоколах лікування акне. Забезпечує нормалізацію роботи сальних залоз, корекцію гіперкератозу, покращує мікрорельєф шкіри, сприяє оновленню кератиноцитів. Оскільки саліцилова кислота, як і азелаїнова, не чинить фотосенсибілізуючої дії на меланоцити така комбінація (як наприклад, у пілінгу Peel-Expert Sebo) може використовуватись у процедурах без врахування сезонності.

Ніацинамід – потужний регулятор клітинного метаболізму, діє як антиоксидант, сприяє зменшенню запалень. Комбінація з азелаїновою кислотою ефективна стосовно гіперпігментації та у боротьбі з акне і постакне, сприяє покращенню еластичності шкіри.

Сірка + азелаїнова кислота – ефективна комбінація при лікуванні акне і розацеа. Сприяє зменшенню почервонінь, запалень. Маска SEBO-NORM на основі зеленої глини завдяки комбінації азелаїнової кислоти, сірки, камфори, рослинних екстрактів забезпечує терапевтичний догляд за проблемною шкірою, чинить абсорбуючу, протизапальну, вазоактивнну, заспокійливу дію, звужує пори, матує шкіру. При регулярному застосуванні забезпечує профілактику демодексу.

Гексилрезорцинол потенціює дію кислот, блокуючи синтез меланіну. Поєднання з азелаїновою кислотою забезпечує освітлюючий ефект.

Койєва кислота - м'який інгібітор тирозинази, має антибактеріальну, кератолітичну дію. У поєднанні з азелаїновою кислотою може ефективно застосовуватись у програмах корекції гіперпігментації.

Гліцин заспокоює шкіру, зменшує почервоніння, зволожує шкіру.

Potassium azeloyl diglycinate - біологічно активний комплекс, що має властивості азелаїнової кислоти та амінокислоти гліцину:

  • Протизапальна дія (блокує 5-альфа-редуктазу, пригнічує активність сальних залоз)

  • Антиоксидантна дія (нейтралізує вільні радикали, перешкоджає утворенню реактивних форм кисню в нейтрофілах)

  • Інгібує тирозиназу (знижує синтез меланіну, коригує гіперпігментацію будь-якого генезу)

  • Кератолітична дія (відновлює нормальну диференціацію клітин в епідермісі, вирівнює мікрорельєф).

Даний комплекс разом з ніацинамідом, гексилрезорцинолом, саліциловою кислотою входить до складу 4-Synergy brightening cream, який рекомендований для комплексного лікування акне та розацеа, для корекції гіперпігментації різного генезу.

Гліколева кислота має маленьку молекулярну масу, тим самим сприяє проникненню в глибокі шари шкіри, де утримує вологу, додатково зволожуючи шкіру. Має кератолітичні, антибактеріальні, освітлювальні та колаген стимулюючі властивості. У поєднанні з азелаїновою кислотою забезпечує реструктуризацію шкіри, таке поєднання ідеальне для корекції та профілактики процесів фотостаріння.

Ретиноїди зв'язуються з ядерними рецепторами кожної клітини шкіри, нормалізуючи їх диференціювання. Оновлення клітин шкіри призводить до поліпшення кольору, текстури, ущільнює дерму, підвищує тургор і тонус тканин. Комбінація ретиноїдів та азелаїнової кислоти може допомогти у боротьбі з акне та постакне. Обидва компоненти в синергії коригують гіперпігментацію будь-якого генезу.



4-Synergy brightening cream - як застосовувати? (У питаннях та відповідях)

Скільки разів на день?

Один раз увечері, а для посилення ефекту можна і двічі на день. А якщо УФ-індекс вище 3, то спф захист вранці обов'язковий.

З якого віку можна застосовувати крем з азелаїновою кислотою?

Орієнтуємось на клінічні показання, вікових обмежень немає

Чи викликає звикання?

Ні, є лише психологічне звикання, коли результат вже є, а вам хочеться ще більше.

Крем з азелаїновою кислотою застосовувати курсом?

Мінімальний курс 3 місяці, але його можна використати і на постійній основі

Чи можна використовувати крем при прийомі системних ретиноїдів?

На початку курсу 1-2 міс допустимо використовувати азелаїнову кислоту, далі слід замінити засобами, які більше зволожують шкіру та відновлюють її ліпідний баланс.

Які сироватки можна "закривати" кремом?

Абсолютно всі сироватки з асортименту Derma Series! І навіть сироватку з ретинолом. Але у випадку з ретинолом – будьте уважні до поточного стану шкіри, важливо не переборщити.

Чи можна використовувати крем з азелаїновою кислотою після пілінгу?

Процедуру пілінгу ми завжди завершуємо кремом із SPF. А ось у домашній догляд сміливо призначаємо крем із азелаїновою кислотою.

Чи можна використовувати крем у процедурі чистки?

Так, це забезпечуватиме додатковий антисептичний вплив, знижуватиме ризик висипів після процедури.

З чим краще НЕ поєднувати крем для запобігання небажаним проявам?

Дана форма та концентрація азелаїнової кислоти виключають усі небажані прояви. Максимум – це легке поколювання протягом 1 хв під час нанесення засобу, що є нормою